Vuokatti – Suomen vastaus Alpeille

Vuokatin hiihtotunneli, joka maailmalla tunnetaan paremmin englanninkielisellä Skitunnel Vuokatti -nimellä, rakennettiin 1997 eli jo 20 vuotta sitten. Tämä uraauurtava projekti oli itse asiassa maailman ensimmäinen hiihtotunneli, eli Suomalaiset innovoivat myös talviurheilun saralla ansiokkaasti. Viimeisen vuosikymmenen vähälumiset talvet ovat johtaneet uusien tunneleiden rakentamiseen ympäri maailmaa, ja niitä löytyy Suomessa Paimiosta, Helsingistä sekä Leppävirralta. Ulkomailla tunneleita on rakennettu esimerkiksi Ruotsiin, Saksaan ja Tsekkeihin.

Vuokatin hiihtotunnelin ehdoton vahvuus on lumivarmuus, mitä ei edes Vuokatti hiihtoharrastajille pysty aina takaaman hienosta sijainnistaan riippumatta. Hiihtotunnelin 1,2 kilometrin pituus tarjoaa kuitenkin hyvätasoisen harjoittelupaikan harrastajien lisäksi myös kilpaurheilijoille. Tunneli on avoinna läpi vuoden, eli jopa kesäisin harjoittelu onnistuu oikealla lumella, mikä tietenkin luo todellisen edun varsinkin hiihtotunnelissa harjoitteleville kilpahiihtäjille.

Radan lyhyyden lisäksi Vuokatin hiihtotunnelilla on toinen heikkous: korkeuserojen puute. Hiihtotunnelissa kokonaisnousua löytyy nimittäin ainoastaan 51 metriä, mikä ei tietenkään ole tarpeeksi vaativaan harjoitteluun.

Positiivisia puolia sen sijaan on runsaammin: sää on aina suhteellisen lämmin, sillä se vaihtelee -5 ja -9 -celcius-asteen välillä. Esimerkiksi tuuli tai lumisade eivät myöskään monimutkaista välinevalintoja, eikä laduilta luonnollisestikaan löydy havuja tai muita roskia. Tunnelissa onnistuu sekä perinteisen että luisteluhiihdon harjoittelu. Tärkein valtti on kuitenkin ympärivuotinen toiminta, eli hiihto onnistuu vaikka juhannusaattona.

Vuokatti on täynnä tapahtumia

Vuokatin tarjonta ei rajoitu hiihtotunneliin. Paikkakunta tunnetaan Kainuun mansikkapitäjänä, mutta sen lisäksi sieltä löytyy laskettelukeskus, Vuokatin urheiluopisto sekä tietenkin todella suosittu Katinkullan lomakeskus, jossa onnistuu esimerkiksi golfin peluu.

Vuokatti on täynnä tapahtumia ympäri vuoden, ja tekemistä löytyy aivan varmasti kaikille lapsista mummoihin ja vaareihin. Vuokatista, ja etenkin Katinkullan lomakeskuksesta, on muotoutunut myös merkittävä turismikohde, jossa käy kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia turisteja vuosittain. Tästä kertoo myös Vuokatin oma nettisivu, joka on käännetty venäjäksi, englanniksi sekä kiinaksi vastaamaan suurimpien turistien lähdemaiden kieliä.

Nuorisolle on rakennettu muun muassa skettipuisto, jossa onnistuu myös potkukelkkailu sekä BMX-pyörillä ajo. Varsinkin kesällä on tarjolla erilaisia tapahtumia, kuten suosittu Vuokatti Fest. Lisäksi Vuokatissa järjestetään esimerkiksi Tie Tähtiin -kiertue helmikuussa, Jenna Laukkasen uintileiri junioreille sekä Vuokattihiihto ja maratonhiihdon Euroopanmestaruuskilpailut maaliskuussa. Huhtikuuussa on Tour de Vuokatti -maastohiihtotapahtuman vuoro. Kesäkuussa järjestetään Kattisport-urheiluleiri 8-12 -vuotiaille, Vuokatti Ski Team Camp -maastohiihtoleiri junioreille sekä supersuosittu ja aina odotettu Teemu Selänteen kiekkoleiri nuorille jääkiekkotähdille!

Monipuolinen paikka harrastaa

Perheen pienimmille on rakennettu Angry Birds -puisto, jossa riittää viihdykettä useiden päivien ajaksi. Angry Birds Activity Park, kuten puiston virallinen nimi kuuluu, sijaitsee lähellä Sotkamon keskustaa, ja sieltä löytyy esimerkiksi suuria liukumäkiä, kiipeilysiltoja sekä minikaupunki, jossa voi testata omaa ajokykyään. Tämä ohjelmanumero on osoittautunut erittäin suosituksi lasten keskuudessa, ja samalla lapset oppivat oikeita liikennesääntöjä, joten kokemuksesta on hyötyä myös tulevaisuudessa.

Vuokatti on siis uskomattoman monipuolinen paikka harrastaa, kilpailla, urheilla – tai vaikka vain rentoutua. Urheilun harrastamisen vastapainoksi Vuokatin seudulla kannattaa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, kuten Hiukan uimarantaan, jota myös Kainuun Rivieraksi kutsutaan.

Alueelta löytyy myös upea Hiidenportin kansallispuisto, joka tarjoaa luonnon rauhaa ja eksotiikkaa etenkin ulkomaalaisille turisteille. Hiidenportin merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluu syvä rotko, jonka lähes pystysuorat kallioseinämät ovat jossain paikoissa jopa 20 metriä korkeita. Hiidenportin metsät ovat jopa 150 vuotta vanhoja, eli luonnontilaisia mänty- ja kuusimetsiä ihastellessa näkee kauas Suomen historiaan. Kansallispuiston alueelta löytyy myös soita ja kankaita, joita ihastellessa sielu lepää. Hiidenportin kansallispuisto löytyy noin 50 kilometrin päästä Vuokatista.

Vuokatin välittömästi läheisyydessä sijaitsee myös toinen kansallispuisto, sillä Tiilikkajärven kansallispuisto kauniine hiekkarantoinen tarjoaa todella ihania kävelymaastoja omatoimisille retkeilijöille ja luonnon ihastelijoille.

Penkkiurheilun ystäville viihdykettä takaa Suomalaisen pesäpallon pitkäaikainen hallitsija, Sotkamon Jymy, joka on voittanut putkeen peräti 14 SM-mitalia! Yhteensä Jymy on viimeisen 24 vuoden aikana napannut peräti 22 SM-mitalia. Se on suoritus, johon moni joukkue ei pysty vastaamaan.

Vuokatti odottaa vierailijoita läpi vuoden ja varmaa on, ettei tekeminen lopu kesken. Yli 8000 vuodepaikan tarjonnalla Vuokatti majoittaa suuren määrän turisteja. Helpoiten Vuokattiin pääsee lentämällä Kajaanin lentokentälle tai lukuisilla bussivuoroilla.