Hiihto kuntoilumuotona

Kun ulkona on pikkupakkanen ja yöllä juuri satanut uusi lumikerros, ei mikään ole sen rattoisampaa kuin reipas hiihtoretki luontoon! Kaikki hiihtoa harrastavat varmasti yhtyvät edelliseen, mutta myös vähemmän kokeneet hiihtäjät ihastuvat varmasti kyseiseen lajiin, jos lähtevät mukaan hiihtoretkelle kauniina talvipäivänä, sopivilla varusteilla ja oikealla asenteella. Jos vielä lisäämme sen, että hiihto on kuntoilumuotona aivan erinomainen, voi kenestä hyvänsä tulla uusi himohiihtäjä!

Yksi tehokkaimmista kuntoilumuodoista

Murtomaahiihto on yksi tehokkaimmista kuntoilumuodoista, ja mikä parasta, se sopii kaikenikäisille ja kaikentasoisille kuntoilijoille. Hiihto on kestävyyslajeista monipuolisin, sillä hiihdettäessä koko kroppa tekee työtä tasapainoisesti. Hiihtäjä voi itse valita miten tehokkaasti haluaa kuntoilla; tasaisessa maastossa tai jäällä voi kuntoilla kevyemmin, jos puolestaan haluaa tehokkaan treenin voi valita vaihtelevan maaston jossa on sekä ala- että ylämäkiä. Monelle voi kuitenkin olla yllättävää miten moninaisia positiivisia vaikutuksia hiihdolla on terveydellemme.

  • Hapenottokyky paranee! Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana liikkeissä. Maastohiihtäjillä on täten erittäin hyvä hapenottokyky.
  • Kaloreja palaa! Isot reisien ja keskikropan lihakset kuluttavat hiihdossa tehokkaasti kaloreja, joten kilot rapisevat. Hiihtäen jaksaa myös tehdä pidempiä lenkkejä kuin esimerkiksi juosten, sillä omaa hiihto nopeutta voi säädellä, ja täten kulutettujen kaloreiden määrä kasvaa. Hiihdettäessä kaloreja kuluu 300 – 1000 kcal tunnissa.
  • Sopii nivelvaivaisillekin! Hiihto sopii myös nivelvaivoista tai kulumista kärsiville, sillä etenkin perinteisellä tyylillä hiihdettäessä ei niveliin kohdistu iskuja tai paineita. On nimittäin syytä huomioida, että nivelkulumista kärsivien ei kuitenkaan tule kokonaan välttää liikuntaa, jolloin kevyt liikunta kuten hiihto on juuri ihanteellinen vaihtoehto.
  • Ylläpitää toimintakykyä! Hiihto on monipuolinen liikuntamuoto, jossa koko kroppa tekee työtä samanaikaisesti, joten se edistää myös koordinointikykyä. Liikkeiden hallinta edistää hermoston toimintaa, joten samalla se auttaa ylläpitämään muun muassa MS-tautia ja Parkinsonin tautia sairastavien liikuntakykyä.
  • Stressi vähenee! Ulkona raikkaassa ilmassa liikkuminen on mieltä virkistävää ja rentouttavaa. Luonnon helmassa hiihdettäessä stressi ja paineet arjen velvollisuuksista ja huolista unohtuu, ja samalla liikunnan tuoma terve väsymys parantaa yöunia.

Säännöllinen kestävyysliikunta kuten hiihto, on siis terveyttä kohentavaa monella tapaa. Yllämainittuun listaan voi siis vielä lisätä sen että kuntoillessa verenpaine laskee, joten sydän- ja verenpainetautien riski vähenee, myös riski sairastua kakkosluokan diabetekseen laskee ja syöpäriski pienenee.

Tekniikka ja välineet hiihdossa

Liikunta ja luonto ovat kaksi tekijää, jotka ovat meille suomalaisille hyvin tärkeintä, joten siksi myös hiihto on Suomessa suosittu urheilulaji. Koneilla ajettuja latuja löytyy kaikilta paikkakunnilta, osa niistä on myös lumetettuja ja valaistuja, joten edellytykset lajin harrastukseen ovat ihanteelliset. Tarvitsemme vain lunta, ladun ja välineet.

Hiihtovälineiden valinta voi aloittelijasta tuntua hankalalta, sillä tarjonta on runsasta. Parasta onkin kysyä neuvoa urheilukaupan asiantuntijalta, mutta on hyvä huomioida että harrastukseen alkuun pääsee helposti peruspaketilla, jonka ei tarvitse maksaa maltaita. Aloittelijan pakettiin kuuluu useimmiten pitopohjasukset, jotka toimivat säällä kuin säällä eivätkä kaipaa voitelua. Sukset eivät myöskään saa olla liian jäykät, jotta niiden kanssa pärjää laduilla helpommin. Jotta hiihtotekniikan saisi nopeammin haltuunsa, on aloittelijan myös suositeltavaa ensin valita perinteisen tyylin välineet, ja jättää luistelusukset seuraavaan hankinta vaiheeseen. Oikeat monot ja sauvat löytyvät myös parhaiten asiantuntijan opastuksella.

Sopivilla välineillä ja positiivisella mielellä hiihdosta muodostuu kuntoilulaji vailla vertaa. Voit lähteä ladulle omilla ehdoillasi, luonnosta nauttien, tai siitä voi tulla perheen yhteinen harrastus ja elämäntapa.