Suomen värikäs historia hiihdossa

Suomessa on hiihdetty aina hyvällä ja vähemmän paremmalla menestyksellä mutta yksi asia on selvä – hiihto on aina ollut koko kansan laji. Samalle ladulle sopivat yhtä hyvin lastentarhanopettaja kuin Tasavallan Presidentti. Yhdenvertaisuuden lisäksi kilpahiihtäjät ovat aina olleet kansan sankareita – useat heistä jo legendoja eläessään.

Hiihtäjälegendat

Vanhempi sukupolvi muistaa Pohjoisen miehen Eero Mäntyrannan kolminkertaisen olympiavoittajan. Hän hiihti aikana, jolloin rahaa ei palkintoina tunnettu. Olympiavoitosta tuli kuitenkin metsurille komea moottorisaha. Suomen ja maailman hiihtohistorian kiistämätön legenda on Kurikan keisari Juha Mieto eikä vuoden 1980 Lake Placid Olympialaisten periteistä 15 kilometriä ei unohda kukaan. Kyseessä on vieläkin yksi talviolympialaisten historian puhutuin kilpailu, sillä Ruotsin Thomas Wassberg voitti Miedon yhden sekunnin sadasosalla. Nykyisissä hiihtokilpailuissa tällaisella marginaalilla ei ole edes mahdollista voittaa tai hävitä.

Uusia lahjakkuuksia

Aika entinen ei koskaan palaa – ei edes hiihtoladuille. Vanhat siirtyvät syrjään ja uudet tähdet astuvat esiin. Suomi on aina pitänyt hyvän huolen hiihdon jälkikasvusta. Miedon jälkeen saatiin ladulle Kirvesnimen Harri, Jari Räsänen, Mika Myllyllä.

Kilpahiihto ei ole ollut pelkästään suomalaisten miesten voitokas laji, vaan naiset ovat olleet tiukasti mukana. Legendaarinen ”äitee” Rantanen aukaisi ladun ja Marja-Liisa Kirvesniemi oli ladulla voitokkaampi kuin ex-aviomiehensä Harri.  Kukapa ei muistaisi Marjo Matikaisen klassikkohuutoa ”havuja perkele”!

Likaista peliä

Puhtaassa lumessa on kuitenkin syvä, tumma jälki, joka tuli Lahden MM-hiihtojen yhteydessä.  Helmikuussa 2001 sai Suomi olla isäntämaana MM- hiihdoissa. Näiden MM-hiihtojen yhteydessä kuusi Suomen parasta maastohiihtojoukkueen hiihtäjää – Jari Räsänen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Janne Immonen, Virpi Kuituinen ja Milla Jauho jäivät kiinni kielletyn aineen käytöstä.

Kyseessä oli katastrofaalinen, veren hemoglobiinipitoisuutta laskeva infouusioneste Hemohes eli hydroksietyylitärkkelys. Lahden MM-kisoissa Suomi on ladulla todella hyvässä iskussa, mutta käryn käytyä Suomi menetti kilpailuissa jo voitetut kolme mitalia. Tämän lisäksi kiinni jääneet hiihtäjät sai itse kukin kahden vuoden kilpailukiellon.

Hemohesin käyttöä puoltaneet maastohiihtojoukkueen silloiset päävalmentajina toimineet Jarmo Riski ja Kari-Pekka Kyrö sekä joukkueen lääkärit Juha-Pekka Turpeinen ja Pirkka Mäkelä saivat toimitsijakiellon koko iäkseen. Myöhemmin nämä elinikäiset toimitsijakiellot purettiin kokonaan mutta valitettavaa on, että dopingskandaalin vaikutukset ovat näkyneet sekä urheilullisesti kuin taloudellisesti.  Nyt skandaali on menneiden talvien lumia ja uusilla lumilla hiihdetään ilman lisäaineita.

Uusia tuulia

Kansa on aina rakastanut hiihtosankareitaan – kolhuista huolimatta. Lajina hiihto on kokenut myös uudistuksia. Välineet kehittyvät vuosivuodelta ja noita Mäntyrannan puusuksia ei ole muualla kuin museossa. Perinteisen hiihdon rinnalle on noussut luisteluhiihto ja viesti, jotka vaativat hiihtäjältä sekä nopeutta että kestävyyttä.

Vuonna 2017 – ja Suomen 100-vuotisjuhlana – kisattiin Lahdessa Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut. Juhlakisat olivat elämys, joka viimeistään yhdisti hiihto-Suomen uudestaan. Lahdessa hiihdetään myös 44. Finlandia-hiihto, samoin Skandinavia Cup. Lahden ohella Keuruu on hiihtäjien suurennuslasin alla, sillä siellä käydään vuoden 2017 SM-hiihdot. Keväthangille kannattaa puolestaan suunnata Ylitornioon, Keminmaalle tai Ylläkselle. Jännitettävää riittää, vaikkei itse osallistuisikaan hiihtohuumaan.