Suomen parhaimmat laskettelurinteet

Kun talvi tekee vähitellen tuloaan, ja odottelemme ensi lumia, on sopiva tilaisuus suunnitella tulevan talven hiihtoretkiä tai laskettelulomia. Nimenomaan laskettelu on kasvattanut maassamme suosiotaan räjähdysmäisesti viime vuosikymmenien aikana. Uusia täyden palvelun laskettelukeskuksia on noussut tunturiemme rinteille, jotka houkuttelevat nauttimaan upeista maisemista ja auringosta lumisilla rinteillä. Mutta mistä sitten löytyvät Suomen parhaimmat rinteet?

Suomen pisimmät rinteet löytyvät Ylläkseltä!

Ylläs on Suomen eteläisin suurtunturi, joka sijaitsee Kolarin kunnassa Länsi-lapissa 150 km napapiirin pohjoispuolella. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston lumoavat tunturimaisemat tarjoavat upean mahdollisuuden lasketteluun ja hiihtoon. Laskettelurinteitä Ylläksellä on yhteensä 63, joista lumetettuja on 35 ja valaistuja 34. Myös suomen pisin rinne, peräti 3 kilometriä, löytyy tältä alueelta.

Ylläs onkin yksi maamme vanhimmista ja samalla suosituimmista laskettelukohteista, ja viimevuosina on palvelut ja tarjonta parantuneet entisestään. Lapset viihtyvät omilla rinteillään, lastenmaassa tai vaikkapa Snow Parkissa, kokeneimmille laskijoille puolestaan löytyy haastavampia rinteitä. Mainittakoon myös että Ylläksen latuverkosto on yksi maamme kattavimpia! Vilkkaan päivän päätteeksi voi rentoutua vaikkapa After Ski –ohjeman parissa.

Kansainvälinen Levi

Hyvä lomakohde tai laskettelukeskus on monien ominaisuuksien tulos, mikä Levillä onkin oivallettu. Levin laskettelukeskus on yksi maamme suosituimpia, ja lipunmyynnillä laskettuna se on maamme suurin. Matkailukeskuksen palvelut ovat laadukkaita ja runsaita, lapsiperheisiin on satsattu erityisesti viimevuosina, ilmaisia lastenrinteitä on 10, niiden lisäksi Levillä on lastenmaa sekä Snow Park.

Levin upeista tunturimaisemista löytyy runsas valikoima erilaisia rinteitä, jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa; haastava, helppo, aurinkoinen tai rauhallinen rinne. Yhteensä rinteitä on 43, joista 17 on valaistuja ja 17 lumitettuja rinteitä. Levi on saanut myös kansainvälistä suosiota alppihiihdon maailman cup osakilpailun myötä. Tapahtumassa yhdistyy huipputason alppihiihto, kaamos, porot ja Lapin lumo.

Ruka – Parkkilaskijoiden suosikki

Yksi pohjoisista laskettelukohteistamme on alppihenkinen Rukatunturi Kuusamossa. Ruka on mitoiltaan hieman Yllästä ja Leviä pienempi, mutta sen vahvuutena on pitkä laskettelukausi, nimittäin lokakuusta aina toukokuulle asti, yhteensä noin 250 laskupäivää vuodessa!

Rukan laskettelukeskus on monipuolinen ja palvelut hyvät. Erityistä ansiota Ruka on saanut parkkirinteistään, joiden ansiosta se onkin parkkilaskijoiden suosikkikohde. Ruka on samalla myös Suomen alppi-ja freestylemaajoukkueiden virallinen treenikeskus, joten haasteellisia temppurinteitä löytyy taatusti, unohtamatta myöskään perinteisiä laskettelurinteitä tai lastenmäkiä.

Lumilautailua Tahkolla

Loistavia laskettelurinteitä löytyy myös eteläisemmästä Suomesta, ja vaikka tunturien tunnelmaan ei päästäkään, niin laskettelusta voi taatusti nauttia muun muassa Tahkon rinteillä, Kuopion tuntumassa. Tahkolle on esimerkiksi Helsingistä vain 450 km matka, ja sen monipuolisilta rinteiltä löytyy haastetta kaikentasoisille laskijoille.

Tämä eteläinen laskettelukohde on muun muassa suosittu lumilautailijoiden keskuudessa, mutta sen on myös tunnettu vilkkaasta After Ski -toiminnasta. Rinteitä Tahkolla on yhteensä 24, joista 10 on valaistuja. Erilaisten vauhtirinteiden ja parkkien lisäksi Tahkon monipuoliseen tarjontaan kuuluu myös lastenrinteitä ja helppoja aloittelijoiden rinteitä.

Etelä-Suomen ykköskohde Himos

Etelä-Suomen laskettelukeskuksista nopeimmin kasvava on Jämsässä sijaitseva Himos. Himokselle on siis Tampereelta ja Jyväskylästä vain noin tunnin matka, ja pääkaupunkiseudulta reilun kahden tunnin matka. Suotuisan sijaintinsa lisäksi Himokselle on eduksi suhteellisen pitkä laskettelukausi, keskimäärin marraskuulta vappuun.

Himoksen rinteiden vahvuutena on monipuolinen rinnelasku. Perheen pienimmille löytyy eritasoisia rinteitä sekä miniparkki. Haastetta kaipaaville laskijoille löytyy jyrkkiä mustia rinteitä, ja rauhalliseen laskuun pitkiä punaisia rinteitä. Yhteensä Himoksella on 21 valaistua ja lumetettua rinnettä, sekä 15 hissiä, joten jonotusta ei pahemmin ole. Lisätunnelmaa rinteiden vauhtiin tarjoaa monenlaiset rinnetapahtumat, sekä iltaelämästä vastaava HimosAreena tunnettuine artisteineen.