Kylpylälomat

Kylpylä tarkoittaa ennen kaikkea hemmottelua, hierontaa ja kuumia kylpyjä harmonisessa ympäristössä. Rentoutuminen ja itsestämme sekä terveydestämme huolehtiminen on meille tänä päivänä tärkeää, ja juuri sitä kylpylät tarjoavat vierailleen. Palvelujen valikoima on laaja, ja oikeastaan jokaiseen makuun sekä jokaiseen kukkaroon löytyy jotain, aina lapsista vanhuksiin asti.

Kenties valitset perinteisen kylpyläloman kotimaassa, perheloman vesipuisto kylpylässä, tai hieman eksoottisemman vaihtoehdon kotimaan ulkopuolella. Olipa valintamme sitten mikä hyvänsä, uskon että kylpylä pulahdus puhdistaa sielun ja kropan sekä lataa täyteen uutta energiaa.

Kylpylälomailua kotimaassa

Suomessa kylpylällä ja kylpemisellä on pitkät perinteet, josta rantasaunat, kuppaus sekä avantouinti ovat oivia esimerkkejä. Itsensä helliminen hyvällä kylvyllä on siis osa suomalaista kulttuuria. Kotimaiset kylpylät sijaitsevat useimmiten luonnon helmassa, vesistöjen tai meren tuntumassa, tarjoten ihanteellisen ympäristön rentoutumiselle ja nauttimiselle.

Kotimaisista kylpylöistämme perinteisimpiin kuuluu Naantalin kylpylä, joka sijaitsee rauhallisessa merenrantamiljöössä. Naantalin kylpylässä voi nauttia perinteisistä hoidoista kuten rentouttavista hieronnoista, kylvyistä sekä savi- ja turvehoidoista. Terveyttä ja hyvinvointia voit Naantalissa vaalia myös vaikkapa rentouttavalla yogalla tai romanttisella kahden hengen minilomalla.

Monet kotimaiset kylpylät kuuluvat lomaketjuihin, kuten Holidayclub tai Rantasipi-hotellit. Kylpyläketjuissa on se etu, että asiakkaille tarjotaan jäsenalennuksia tai bonuksia useammasta vierailusta. Myös lapsiperheiden tarpeet ovat huomioitu, ja useimmista kylpylöistä löytyy vesipuisto liukumäkineen. Perinteisten saunojen ja altaiden lisäksi on tullut uusia konsepteja, kuten suolasauna, infrapunasauna ja erilaiset porealtaat ja ulkoilma-altaat. Asiakas voi myös valita erilaisia kuntoutusohjelmia, hoitoja tai ulkoilua kauniissa lähiympäristössä. Kylpylöiden palveluista löytyy täten varmasti jotakin jokaiseen tarpeeseen!

Viron kylpylät suomalaisten suosiossa

Loma Virossa on vähän kuin olisi kotimaassa, mutta kuitenkin ulkomailla. Viro on meille kotoisa ja lähellä, mutta kuitenkin myös sopivasti erilainen. Viron kylpylöiden vetonaulana on luonnonkaunis, rauhallinen sijainti, hyvä palvelu ja hieman erilainen tarjonta kuin mitä kotimaasta löytyy. Hinnat Viron kylpylöissä ovat myös usein edullisempia kuin mitä kotimaisissa kylpylöissä.

Pärnu, Saarenmaa ja Haapsalo ovat suosittuja kylpyläkohteita, joissa kylpylälomaan yhdistyy luonto, meri ja virolainen kaupunki-idylli. Erilaisia hoitoja löytyy runsaasti, kuten myös erilaisia saunoja, joita viron kylpylöissä saattaa olla peräti seitsemän erilaista! Myös lapsiperheet on huomioitu, ja useimmista löytyy vesipuistoja liukumäkineen.

Tallinnassa sijaitseva Kalev Spa ja tunnin päässä Tallinnasta, Rakveressä sijaitseva Aqva Hotel & Spa, ovat muutama esimerkki Viron laadukkaista kylpylöistä joista löytyy laadukas ja monipuolinen palvelu, lapsiperheet huomioon ottaen.

Kylpylälomailua eurooppalaisittain

Jos hemmottelun ja hoitojen lisäksi kaipaa eksotiikkaa, uusia maisemia tai elämyksiä, voi suunnata kohti Euroopan lumoavia kylpyläkohteita. Ehkä matkoihin joutuu sijoittamaan jonkun lantin enemmän, mutta se on hintansa arvoinen sijoitus.

Itävallassa sijaitsevassa Aqua Dome kylpylässä voi esimerkiksi pulahdella 500 vuotta sitten löydetyn geothermaalisen lähteen vesissä, upeiden alppimaisemien keskellä. Turkin Mardan Palacesta löytyy puolestaan itämaista kylpylä eksotiikkaa ja luksusta parhaimmillaan. Kompleksiin kuuluu nimittäin esimerkiksi parikymmentä eri allasta ja eksoottisten kalojen täyttämä riutta.

Eksotiikka yhdistettynä itämäiseen rentoutumiseen löytyy tosin lähempääkin. Tukholman saaristossa sijaitsevassa japanilainen Yasuragi kylpylä on ehdottomasti yksi kokemisen arvoinen kohde. Asiakkaat voivat kokeilla erilaisia hoitoja ja rituaaleja, kuten japanilainen saunarituaali jossa sovelletaan Shiro Zumi -nimistä valkokaaliaromiterapiaa. Aterioilla nautitaan japanilaiseen tyyliin, ja koko vierailun ajan asiakkaat käyttävät japanilaista kylpyasua. Kaikki hoidot ja ohjelmat tehdään asiantuntijan johdolla, joka samanaikaisesti kertoo kyseisten hoitojen ja rituaalien alkuperästä.

Vaihtoehtoja siis löytyy sekä läheltä että kauempaa, jos mielii itseään hemmotella. Monille kylpylälomailusta onkin tullut tapa, joka on johtanut terveemmille elämäntavoille rentoutumisen ja nauttimisen lisäksi.